Kiekvienu metų laiku, ypač rudenį, pagalvokite, kaip galėtumėte padėti organizmui, kad jis atsikratytų teršalų ir lengviau prisitaikytų prie pokyčių. Įvairiausių šviežių vaisių ir daržovių, kurių buvo gausu vasarą, rudenį nebėra tiek daug. Beje, prasidėjus šalčiams kyla būtinybė turėti apsauginį sluoksnį, tai yra riebalus, tad pasistenkite, kad tas sluoksnis būtų kokybiškas. Nedvejodami atsisakykite kiaulienos gaminių, produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų. Skanaukite kaštainių, ankštinių augalų vaisių, riebios žuvies ir turėsite kokybiškų riebalų, saugosiančių jus nuo šalčio ir neapsunkinsiančių širdies veiklos. Pateikiame jums keletą gydytojo dr. Jean-Christophe Charrié patarimų, kaip detoksikuoti organizmą bei išlikti gyvybingiems rudenį. Daugiau informacijos ir naudingų patarimų rasite dr. Jean-Christophe Charrié ir Marie-Laure de Clermont-Tonnerre knygoje „Jūsų sveikatai: natūralios priemonės ištisus metus“.

Vynuogių kursas

Vynuogė – nuostabi rudeninė uoga, ji turi daug sąnariams ir kraujo apytakai naudingų medžiagų, padeda įsisavinti maisto medžiagas ir maitina audinius, tvarko riebalus ir jų kaupimosi procesą, valo organizmą ir kartais padeda tirpdyti akmenis. Atidžiai laikydamiesi vynuogių kurso, jūs išvalysite organizmą dar žiemai neprasidėjus.

Laukiama nauda

Vynuogių kursas teiks jūsų organizmui pakankamai vitaminų A, B, C, E, taip pat mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, mangano, sieros… Dėmesio: šis kursas skirtas ne tam, kad sulieknėtumėte. Žinoma, įmanoma, kad antsvorį turintys žmonės numes 2–5 kilogramus, bet tie, kurie neturi psichologinių sutrikimų, greičiausiai nepraras nė vieno gramo.

Gerosios vynuogių savybės

Vynuogės puikiai malšina raumenų, raiščių, sąnarių ar nervų skausmą ir labai gerai saugo nuo uždegimų. Jos, beje, gerina kraujo apytaką, neleidžia atsirasti flebitui (venos uždegimui), nors ir turi vitamino K, kuris skatina kraujo krešėjimą. Vitaminas K stiprina osteokalciną ir aprūpina organizmą mineralais. Kaip visi augalai ir daugelis jų vaisių, vynuogės turi daug puikių savybių, tik jas reikia valgyti natūralias, o ne vartoti kai kuriuos iš jų išgaunamus elementus, kurių galima įsigyti vaistinėje. Sukramtykite ir vynuogių sėklas, nes jose esančios medžiagos pagerina venų, mažojo dubens kraujotaką, gerai valo kepenis ir šlapimo pūslę. Pastarieji du veiksniai neleidžia kauptis riebalams ir palaiko cholesterolio pusiausvyrą. Sėklos turi ir diuretinių savybių, tad šalina iš audinių skysčius ir padeda apsisaugoti nuo celiulito.

Saldi uoga

Tai, kad vynuogėse yra daug cukraus, yra vienas iš motyvų, kodėl reikėtų atlikti jų kursą. Cukrus iš tikrųjų yra greitos energijos šaltinis ir tuo metu, kai laikysitės vynuogių kurso, šios uogos bus bene vienintelis organizmo energijos šaltinis. Štai kodėl svarbu jas valgyti kas valandą arba kas pusantros, jei norite išvengti hipoglikemijos (cukraus sumažėjimo kraujyje). Vynuogių cukrus nepermaitina ląstelių, nes organizmas kuo puikiausiai viską sureguliuoja. Vynuogių kursą gali rinktis ir diabetu sergantys žmonės, kuriems trūksta insulino. Tačiau, kol jie atliks šį kursą, būtina griežta gydytojo priežiūra. Mūsų nuostabai, esame susidūrę su diabetu sergančiais žmonėmis, kurių gliukozės kiekis kraujyje buvo labai sumažėjęs. Nors tai ir paradoksalu, jie, kol laikėsi šio kurso, vaistų vartojo mažiau.

Gaudamas lengvai sunaudojamos energijos, organizmas leidžia ilsėtis įvairiems virškinimo sistemos organams ir ima vartoti atsargas. Nenustebkite, jei kursui įpusėjus jūsų liežuvis pasidarys toks, kaip vakare, gerai pašventus. Tai bus ženklas, kad jūsų organizmas valosi nuo jame susikaupusių atliekų. Šeštą arba septintą dieną jums gali pradėti skaudėti galvą. Nesibaiminkite, tai tik įrodymas, kad jau tikrai atėjo laikas išvalyti organizmą.

Ryžtis pasirinkti šį kursą tikrai verta, o jei esate iš tų, kuriems apsispręsti ypač sunku, tai neverta pradėti jokio kurso. Po šio kurso kai kurie pacientai staiga meta rūkyti, kitiems išnyksta raiščių skausmai. Bet ypač įdomu, kad jūsų mitybos įpročiai gali pasikeisti net ir nededant daug pastangų. Tuomet jums bus lengviau reguliuoti savo svorį, nepaisant, ar baigiantis kursui jis sumažėjo, ar ne. Jei laikantis kurso užkietėja viduriai, paklauskite savęs: „Gal aš geriu per mažai vandens?“ Taip gali nutikti ir dėl vynuogių žievelių poveikio tiems žmonėms, kurių gaubiamoji žarna per ilga ir išsiplėtusi, arba tiems, kurių žarnynas tingus. Jeigu taip, žieveles išspjaukite.

Kurso eiga

Vynuogių kursui skirkite 3 savaites. Pradėti galite rugpjūčio pabaigoje, baigti – vėliausiai per Visus šventuosius.

1 diena: visų rūšių grūdinės kultūros (ryžiai, kviečiai, spelta ir kt.); tinka visi iš jų pagaminti produktai: makaronai, kruopos, miltai, košės ir kt.

2 diena: žalios arba vandenyje virtos daržovės. Prieskonių dėkite pagal skonį, nepamirškite įberti druskos. Puikiai tiks ir daržovių troškinys.

3 diena: žali arba virti vaisiai, kaip jums patinka. Teoriškai avokadas ir pomidoras taip pat yra vaisiai. Pomidorus galite valgyti kartu su daržovėmis.

10 kitų dienų: nesvarbu, kokios – juodosios ar baltosios – vynuogės, tik jos turėtų būti ekologiškos. Gausiai vynuogių valgykite 3 kartus per dieną, o vieną kitą uogą suvalgykite kas valandą ar pusantros. Papildomai galite nuolat valgyti razinas arba gerti vynuogių sultis.

Gerkite vandenį arba vynuogių sultis. Šio kurso metu troškulio nejausite. Jei gersite nepakankamai, vėliau gali kilti problemų dėl organizmo išsivalymo, tad stenkitės išgerti bent litrą skysčių per dieną.

Kurso pabaigoje vieną dieną teks valgyti vaisius, kitą – daržoves, trečią – grūdines kultūras. Kai kurie tuo ir pasitenkins. Iš praktikos ir siūlydamas pasiekti dar geresnių rezultatų, papildomai dr. Jean-Christophe Charrié siūlo štai ką:

1 diena – vaisiai ir daržovės;

1 diena – vaisiai ir grūdinės kultūros;

1 diena – daržovės ir grūdinės kultūros;

Paskutinę, ketvirtą, dieną valgykite vaisius, daržoves ir grūdines kultūras. Dabar žinote viską, belieka apsispręsti. Tai nelengva, drąsos! Galite šį kursą atlikti vienintelį kartą, bet būtų idealu jį kartoti trejus metus iš eilės, paskui tada, kai pajusite būtinybę.

Citrinos ir kiviai – vitamino C lobynas

Citrinų kursą, kurį rekomendavome pavasarį, drąsiai galima pakartoti ir rudenį. Jis padės pasiruošti žiemai, taip pat saugos nuo galimų sąnarių skausmų drėgną rudenį. Jei kurso nesirenkate, svarbu tikslingai pasirinkti mitybą rudeniui, kad žiemą pasitiktumėte stiprūs. Patariama karštą citriną su cinamonu vartoti kiekvieną kartą, kai panorėsite, bet ypač tada, kai pasijusite sušalę, varvės nosis arba perštės gerklę.

Kiviai aprūpins jus vitaminais, jei valgysite po vieną kiekvieną rytą visą žiemą. Jie turi labai daug ląstelienos ir gali apsaugoti nuo vidurių užkietėjimo. Sakoma, kad jie padeda apsiginti nuo bakterijų, saugo nuo širdies ir kraujagyslių negalavimų, užtraukia žaizdas ir net saugo nuo vėžio. Tad kodėl turėtume jų atsisakyti?

Šaltalankis taip pat naudingas šiuo metų laiku. Dažniausiai geriamos šaltalankių uogų sultys. Gerdami jų kiekvieną rytą, apsirūpinsite vitaminu C ir svarbiausiais mikroelementais ir tinkamai pasiruošite žiemai.